Kuih Samosa Ayam

Resipi Bendi Goreng Bercili
October 1, 2020
Resipi Ayam Pedas Pandan
October 1, 2020
Bahan-Bahan:
  • Kulit Popia
  • Gam Tepung
  • Minyak Masak
  • Kentang / keledek kuning – dipotong dadu
  • Ayam / Daging Cincang
  • Bawang Putih
  • Bawang Kecil
  • Serbuk Kari
  • Daun sup
  • Daun kari
  • Garam, perasa, gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Sos Cili/Tomato Puteri – untuk mencecah
  • Cara-cara penyediaan :
    1. TUMIS INTI
  • Mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
  • Masukkan serbuk kari tumis sampai pecah minyak.
  • Serbuk kari ni kalau bubuh lebih sikit lagi sedap.
  • 2. MASUKKAN AYAM / DAGING
  • Seterusnya, masukkan ayam / daging yang dicincang dan kentang / keledek yang telah dipotong dadu.
  • Ayam dan daging ni ikutlah kuantiti agak-agak suka banyak mana.
  • Masukkan sedikit air bagi mengelakkan kentang hangus.
  • Masak sehingga kentang dan ayam / daging menjadi lembut.
  • 3. PERASAKAN
  • Kemudian, masukkan daun kari dan daun sup dan gula dan garam secukupnya.
  • 4. LIPAT SAMOSA
  • Sediakan gam tepung dulu sebelum melipat. (Tambah tepung dengan sedikit air)
  • Kemudian ambil kulit popia dan bolehlah mula melipat.
  • 5. GORENG
  • Dah siap lipat samosa. Bolehlah panaskan minyak masak dan goreng sehingga garing. Memang sedap makan panas-panas!